Egy kiskorú prostituáltakat futtató bűnözőt nevezett ki közbiztonsági tanácsadónak Seattle vezetése, miután leépítette a rendőrséget

Andre Taylor Street czar
Vágólapra másolva!
Egy elítélt bűnözőt vett fel Seattle vezetése közbiztonsági tanácsadónak, miközben csökkentették a rendőrség költségvetését, és legalább száz rendőrt el kell bocsátani - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. André Taylor kiskorú prostituáltak futtatásából és kizsákmányolásából élt, és azóta tekintik polgárjogi aktivistának, mióta a rendőrökkel fegyverrel szembeszálló testvérét egy akcióban lelőtték, és Taylor ezen felháborodott. Taylort egyenesen "utcai cárnak" nevezték el, fizetése 150 ezer dollár évente, ami több mint háromszorosa az átlag amerikai fizetésének. 
Vágólapra másolva!

Egy elítélt bűnöző lett Seattle vezetőinek tanácsadója. A férfi korábban prostituáltak - köztük gyereklányok - futtatásából és kizsákmányolásából élt Las Vegasban, elég jól, Versace öltönyben, aligátorbőr csizmában járt és 90 ezer dolláros Rolex órát hordott. Sokatmondó, hogy egyenesen az utca cárjának nevezte el Seattle a funkcióját.

Andre Taylor büszkén pózol

Andre Taylor munkája mostantól az, hogy ajánlásokat tegyen a városnak a közösségi szerepvállalással és a rendfenntartás alternatív lehetőségeivel kapcsolatban. Mindezt évi 150 ezer dollárért teszi meg. Ez nagyon sok pénz, az Egyesült Államokban az éves medián jövedelem (tehát az átlagember jövedelme, aminél a lakosok fele többet, fele kevesebbet keres) bruttó 48 676 dollár volt 2019-ben, és az amerikaiak kevesebb mint 10 százaléka keres 100 ezer dollárnál többet.

Taylor azt állítja, hogy ő olyan emberekkel, például stricikkel és bandatagokkal is szót tud érteni, akik egyébként nem ülnének le a város képviselőivel - ami múltját figyelembe véve nyilvánvalóan igaz, kérdés, mi haszna a városnak abból, hogy a bandatagokat nem elfogja, hanem konzultál velük. Vagyis: azért lett tanácsadó, mert jóban van a bűnözőkkel.

Anre Taylor 2016-ban költözött Seattle-be, miután szintén bűnöző testvére meghalt a helyi rendőrséggel folytatott lövöldözés során. Akkor Taylor azt mondta, hogy harcba fog szállni a várossal szemben.

Idén, amikor a radikális baloldal létrehozta Seattle-ben az autonóm zónát, azt javasolta nekik, hogy maradjanak ott a helyükön addig, amíg a város nem ad nekik kétmillió dollárt. Később aztán már a polgármester mellett jelent meg egy sajtótájékoztatón, ahol azt sürgette, hogy hagyják el a zónát – Andre Taylor egyébként éppen ezen a napon írta alá a szerződését a várossal.

Mindeközben Seattle városi tanácsa lényegében megsemmisítette Jenny Durkan polgármester korábbi, a rendőrség támogatásának megvonására vonatkozó vétóját. A testület 7-2 arányban döntött arról, hogy komoly összeggel csökkentené a hatóság költségvetését.

A polgármester augusztusban azt mondta, azért vétózta meg a költségvetési törvénytervezetet, mert a tanács nem beszélte meg annak részleteit vele, és nem született megegyezés köztük. A terv szerint 3,4 millió dollárral csökkentenék a rendőrség 400 millió dolláros költségvetését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából száz rendőr vesztené el az állását, illetve nem kapna támogatást a hajléktalanokon segítő program.

A megvonást azonban nem találja mindenki kielégítőnek. A Black Lives Matter tüntetői, valamint a tanács egyik szocialista tagja, Kshama Sawant szerint 50 százalékkal kellene csökkenteni a rendőrség támogatását – az így megmaradt pénzt pedig állítólag különböző szociális programokra akarják költeni.