Nagyszabású katonai parádét tartott Észak-Korea

ARMED FORCES MILITARY INSPECTION MILITARY PARADE SOLDIER HUMAN LEG GRAPHIC COMPOSITION Horizontal
(FILES) In a file photo taken on September 9, 2018 Korean People's Army (KPA) soldiers march during a mass rally on Kim Il Sung square in Pyongyang. - All eyes will be on North Korea October 10, 2020 as it celebrates the 75th birthday of the ruling Workers' Party, with speculation mounting for a "big event" showcasing the nuclear-armed nation's military strength. (Photo by Ed JONES / AFP) / TO GO WITH: NKorea-anniversary-politics-diplomacy, ADVANCER
Vágólapra másolva!
Nagyszabású katonai parádét tartottak szombaton Észak-Koreában a sztálinista állampárt, a Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány jelentette veszély ellenére megtartott ünnepi rendezvényen felvonultatták a legújabb katonai technológiát - jelentették hírügynökségek dél-koreai forrásokra hivatkozva. Az észak-koreai állami tévé helyi idő szerint délutánig nem adott hírt az eseményről.

A 2018-as katonai parádé. A korábbi gyakorlattal ellentétben idén nem hívták meg a külföldi sajtót a felvonulásra Forrás: AFP/Ed Jones

Műholdképek tanúsága szerint

több ezer katona masírozott végig Phenjanban

az államalapító Kim Ir Szenről elnevezett téren az unoka, a 2011-ben hivatalba lépett jelenlegi észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un előtt.

Erődemonstrációt szoktak ilyenkor tartani

A korábbi gyakorlattal ellentétben idén nem hívták meg a külföldi sajtót a felvonulásra, feltehetően a járványveszély miatt. Észak-Korea már januárban lezárta határait, hogy megakadályozza a vírus behurcolását, és

nagyon keveset lehet tudni arról, mennyire súlyos a pandémiahelyzet az országban.

Amerikai és dél-koreai hírszerzési források alapján megfigyelők azt találgatták, hogy Észak-Korea felhasználja-e az évfordulót arra, hogy bemutassa új interkontinentális rakétáját. A világtól elszigetelt sztálinista állam rendszerint erődemonstrációt tart a hasonló alkalmakkor.

Donald Trump amerikai elnök háromszor is találkozott az észak-koreai vezetővel, de a Phenjan ballisztikusrakéta-fejlesztéséről és atomprogramjáról folytatott tárgyalások megfeneklettek.