Spanyolországban nőtt a munkanélküliség októberben

Spanyolországban 1,3 százalékkal, mintegy 50 ezerrel nőtt a munkanélküliség októberben az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán.

2020. november 4., 14:56

Szerző:

A jelentés szerint a munkaügyi központokban regisztrált munkanélküliek száma meghaladta a 3,8 milliót, ami csaknem 650 ezerrel több, mint tavaly októberben.

A munkanélküliség legnagyobb mértékben, 31 ezerrel a szolgáltatói szektorban emelkedett, területi bontásban pedig a dél-spanyolországi Andalúziában, ahol több mint 9500-zal növekedett az állástalanok száma.

Spanyolországban azután ugrott meg a munkanélküliség, hogy a koronavírus-járvány miatt március második felében bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot. Számos termelőágazat ideiglenesen leállt, három hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége is.

A dél-európai országban március óta mindössze júliusban és szeptemberben csökkent a munkanélküliség.

A szaktárca tájékoztatása szerint idén októberben a foglalkoztatás 0,6 százalékkal, mintegy 114 ezerrel nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig közelít a 19 millióhoz. Tavaly októberhez képest viszont 440 ezerrel kevesebben dolgoznak.

A munkanélküliségi rátát a tavalyi 13,8 százalék után 17,1 százalékra becsüli idén a spanyol kormány. Reményei szerint 2021-ben ez 16,9 százalékra mérséklődhet, míg az Európai Unió helyreállítási alapjából várható segítség felhasználásával akár 16,3 százalék is lehet.

(MTI)

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.