Az ENSZ több mint kétszáz munkatársa fertőződött meg Szíriában

Virus Outbreak Syria Idlib governorate city of Idlib popular market number of infected people Syrian volunteers great demand smart sterilization corridor ENTRANCE coronavirus infection Muhammad Rifai Eid approaches markets cases northwestern Syria NurPhot
Fertőtlenítő kapi Idlib egyik forgalmas utcáján
Vágólapra másolva!
Az ENSZ több mint kétszáz munkatársa fertőződött meg az új típusú koronavírussal Szíriában - közölte a Reuters hírügynökség a világszervezet egyik belső körlevelére hivatkozva vasárnap.
Vágólapra másolva!

Imran Riza, az ENSZ helyi humanitárius koordinátora múlt keddi üzenetében számolt be arról, hogy a világszervezet egy megállapodást véglegesít egy egészségügyi intézményről, amelyben a koronavírussal fertőzötteket kezelnék Szíriában.

"Több mint kétszáz esetet jelentettek az ENSZ dolgozóinak sorában, akik közül többeket kórházban kezelnek, hármukat pedig evakuálni kellett egészségügyi okok miatt" - áll a levélben, amelyet az ENSZ egyik fertőzött alkalmazottja szivárogtatott ki a Reutersnak. Hivatalos adatok szerint

Szíriában a vírus március 23-ai megjelenése óta 3171 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 134-en haltak meg a kórban.

Fertőtlenítő kapu Idlib egyik forgalmas utcáján Forrás: AFP/NurPhoto/Muhammad Al-Rifai

Humanitárius és egészségügyi dolgozók ugyanakkor attól tartanak, hogy

a fertőzöttek valós száma jóval magasabb lehet,

így a segélyezést végző tucatnyi ENSZ-ügynökséggel együttműködő civil szervezetek soraiban is. Szerintük a damaszkuszi vezetés igyekszik elleplezni a tényleges adatokat. A szíriai hatóságok tagadják ezt, bár elismerik, hogy a tesztelés korlátozott.

Riza szerint

tízszeresére nőtt a fertőzöttek száma Szíriában az utóbbi két hónapban.

"Szíriában a járványügyi helyzet jelentősen megváltozott" - hangsúlyozta az ENSZ koordinátora. A segélyszervezetek alkalmazottai szerint az utóbbi hetekben számos orvos és egészségügyi dolgozó halt meg a kórban.

Szemtanúk és temetői alkalmazottak szerint július óta háromszor annyi halottat búcsúztatnak a fővárostól, Damaszkusztól délre található egyik temetőben, amelynek térségében található a legfőbb járványgóc az országban.